Сметка

Како што велат Американците: „Нема ручек безплатен“, на крајот некој мора да ја плати сметката. Воедно како што вели Шекспир: „Толпата која до вчера ти аплаудираше, денес ја бара твојата глава“. Така откако ќе заврши еуфоријата од победата над СДС сметката ќе мора да биде платена, а дали толпата ќе ја бара главата (политичката глава) […]

Гласање или специјална операција

Ете, гласавме против СДС корумпирано и распаднато па и помогнавме да се дораспадне или да му се врати на Б.Ц. Не ни заслужуваа нешто подобро, сега Максимун на миниум ќе ги дорастури следниве десетина дена и потоа. Затоа најголем добитник од оваа гласање кое всушност беше специјална операција е лицето Б.Ц. Но за што гласавме […]

Кампањи и континуитет

  Поимот кампања во однос на политиката и особено во однос на изборната кампања означува збир на активности со кои се подготвува остварување на определена социјално-политичка цел. Изборната кампања подразбира политичка цел која има свој континуитет. Најмалку од се изборната кампања во теоријата се темели врз лаги и измами заради остварување на социјално-политичката цел. Токму […]

Дилеми или трилеми

Почитувани читатели, насловот на колумната нема никаква асоцијација кон вицот за Мујо и Хасо кога Мујо се наоѓал во трилема, а Суљо му објаснувал дека постои дилема а не трилема, по што Мујо му објаснил зошто е во трилема. Сепак во пракса на овие двојни избори во Македонија ние како граѓани сме ставени во состојба […]

Шизофренија

Шизофренијата е сериозна ментална болест, но како и секоја болест се контролира со лекови, а лицата заболени од истата во одреден момент се прогласуваат за деловно неспособни и се сместуваат во специјализирани здравствени установи. За жал, политичката шизофренија е болест за која не постојат лекови за било каква контрола, а политичарите кои ја создаваат кај […]

Хартија трпи сѐ

(дали македонските граѓани можат да истрпат се?)   Познато е дека навистина сенешто може да се стави-напише на хартија, како што и се прави, но тоа не значи дека и ќе се реализира. Впрочем за секој проект неопходно е да се размислува покрај за неговата визуелна привлечност (скапа хартија и убави слики), како и за […]

Монолитност или хомогенизација

На прв поглед, на прва помисла, верувам дека ќе ставите знак на еднаквост помеѓу овие два навистина наизглед идентични поими. Секако, тие се само наизглед идентични, воопшто не се работи за ист поим. Всушност потполно се различни, особено во политичко-идеолошка и политичко-прагматична смисла. Зошто на оваа неделна колумна и дадов ваков наслов? Затоа што сакам […]

Memory card

(or about how they want to reformat our common sense)   Memory is the basis for a normal thought process. Moreover, memory is essential for making appropriate and correct conclusions about everything one experiences in life. It is the basis for making common sense decisions about our actions. Memory is not an electronic-technical object – […]

Мемориска картичка

(или за тоа како сакаат да ни го преформатираат здравиот разум)   Меморијата е основа за нормален мисловен процес и донесување на соодветни и исправни заклучоци за се во животот, а врз основ на тоа и за донесување здраворазумски одлуки за нашите постапки и делување. Меморијата не е електронско-технички предмет – чип кој може да […]

Политичко-идеолошка шизофренија

(или за тоа како ќе си гласаме за нивната или за нашата комуњара) Почитувани читатели, оваа колумна е пред се наменета за членовите и симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ кои во пракса, реално и на јаве се доведени во политичко-идеолошка шизофренија. Пред неколку месеци напишав дека Мицкоски ќе не доведе во состојба да ние како членови на […]